2014. nov 24.

Amikor a vacsora a tányérra ugrik

írta: AnitaBobi//WheyHoLetsGo
Amikor a vacsora a tányérra ugrik

Él egy barátom Melbourne-ben, aki évek óta győzköd, hogy látogassam meg. Idén jó pillanatban hozta fel a témát, úgyhogy hirtelen felindulásból vettem egy retúr repülőjegyet (YOLO ;)). 

Mivel ez nem utazós blog, nem fogom Ausztrália / Victoria állam / Melbourne szépségeit ecsetelni, inkább koncentráljunk az evésre! Az első kérdéseim egyike volt, hogy mik az autentikus ausztrál ételek. Ekkor már túl voltunk egy (ő kettő) tányér gulyáson és két pálinkán. Elkezdte sorolni, hogy meat pie, meg fish and chips, na ezek tipikusan ausztrál ételek. Mikor csendben kuncogva megjegyeztem, hogy ezek inkább angolnak tűnnek nekem, veszélybe került a szállásom a további két hétre, úgyhogy inkább lelkesen bólogattam. :) Aztán eljutottunk a kenguruhoz, és erre felkaptam a fejem. Azt mindenképp szeretném megkóstolni. Úgyhogy mivel steaket egy minimál férfikonyhában is össze lehet dobni, és kint ömlik épp az eső, kapjátok ezt a bejegyzést.

IMG_20141122_221947 (1).jpg

A kenguru húsa talán a marha puhább részeihez hasonlít leginkább, elképesztően mélybordó a színe, nyersen az illatát nem is tudnám mihez hasonlítani. Elég jó tápanyagtartalma van, nagyon sovány, telített zsírt alig (100 grammban 0,3 gramm), omega 3-at viszont bőven (74 miligramm) tartalmaz. Ezen kívül a többi húshoz képest sokkal magasabb a  vas és B-vitamin tartalma. Juli azt mondja otthon az Aldiban vagy Lidlben is szokott lenni, úgyhogy nem beszerezhetetlen. Az otthoni árát sajnos nem tudom, de itt 600 gramm csirkemell 7 dollár volt, ugyanennyi kenguru 11.

A kenguru (600 gramm) megsütését a házigazdám vállalta, tulajdonképp nem is bonyolult, mivel előfűszerezett verziót vettünk (fokhagyma-zöldfűszer) és oldalanként 5-5 perc kell neki forró serpenyőben pici olajon, majd kb 5-8 perc pihenés. Mivel úgy gondoltam a főszereplő mégiscsak a 'roo, egy teljesen alap salátát dobtam össze mellé. Egy fél fej római salátát felvágtam, kb 100 gramm koktélparadicsomot, 4 db közepes fej (nincs mérleg, bocsi :-D) gombát nyersen és egy fél avokádót. Só, bors és citromlé került rá. Ennyi hús elvileg 3 adag volt, vagy 4 diétás adag, de bevallom, az utolsó cafatig megettük mind. Hogy milyen ízű a kenguru? Egyertelműen vad, de puha és omlós, nem annyira tolakodóan intenzív, és egy kicsit édeskés.

0_IMG_1279.jpg

(#nofilter)

A MyFitnessPal szerint egy adagban (200 g hússal) 304 kalória van avokádóstul, sütéshez használt olajostul, mindenestül, ebből 41 g fehérje, 13 g zsír (magában a húsban csak 3 g, a többi az olaj és az avokádó!), 6g szénhidrát.

Szólj hozzá

kenguru recept steak avokádó