2015. jan 28.

Bodymod vs Bodybuilding – Tetoválások

írta: AndiBobi//WheyHoLetsGo
Bodymod vs Bodybuilding – Tetoválások

Mára a tetoválás (szerencsére) egy elég elfogadott és elterjedt formája a tesmódosításnak, kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül.

Ez alól a sportos életet élők sem kivételek. Ha lemegyünk a terembe vagy kikocogunk a Margit szigetre egy körre, bizony több mintát is láthatunk elővillanni a velünk együtt izzadókon.

 karim-untilfailure-10-of-23.jpg

A képen Karim Ramos, a BodyRock / DailyHiit kivarrt bloggere látható, aki mellesleg modell és fitness guru. :)

Ugyan senki nem gondol bele egy vadul fekvenyomó kitetovált edzőtárs láttán, de a tetoválásnak van egy gyógyulási ideje, kezelési módszere, ami idő alatt egy kicsit megfontoltabban kell sportolni. Legalábbis szerintem. Hallottam már mindenfélét, ez most az én véleményem. Persze mindenki úgyis azt csinál, amit akar, én személy szerint szeretek vigyázni az új bébire. 

Mikor én elkezdtem tetováltatni, még nem voltam sportos, sőt! Mostanra kialakult a sportolós/tetováltatós rutinom, ezeket a tapasztalatokat fogom most Veletek megosztani, illetve kértem némi szakértelmet, hogy ne csak a levegőbe beszéljek. A Dark Art Tattoo két tetoválója, Várnai Krisztina és Halász Mátyás „Csiga” készségesen osztották meg velem azokat a tippeket, amikre vendégeik is számíthatnak. Ezúton is köszönöm nekik a segítséget! :)

Előre szólok, hogy tetováltatás előtt (hosszabb varrás esetén közben is) enni kell! Ha nem eszel, leesik a vércukrod, szédülsz, le kell állni, ez senkinek sem jó. Együnk az étrendünknek megfelelően egész nap, a nagy eseményre pedig vigyünk magunkkal fehérjeszeletet, olajos magvakat, gyümölcsöt. Aki nem diétázik, csokival is felszerelkezhet. 

A közbenről nem sokat kell tudni, ülsz/fekszel és fájsz. Egy kicsit. ;)

Ha kész a hőn áhított mű, a művész letisztítja a tetovált felületet és becsomagol fóliába. El fogja mondani, hogyan kezeld, de ha valami nem tiszta, ne féljünk kérdezni, ezért vannak. Azzal viszont legyünk tisztában, hogy amint kilépünk az üzletből, a felelősség a miénk.

A kezelés néhány fontos pontja, amit a tetováló is biztos el fog mondani:

-          Tiszta vízzel lemosni (a tisztaságért)

-          Papírtörlővel leitatni (hogy ne ázzon fel)

-          Bepanten-nel kenegetni (a hámosításért)

-          Fóliázni (hogy ne hegesedjen)

-          Áztatni, sem napoztatni nem szabad! Vakarni pláne nem!

-          A teljes gyógyulás nagyjából 3 hetet vesz igénybe

-          Ha bármi rendellenességet tapasztalunk, keressük fel a tetoválónkat

Kriszta és Csiga a három napos fóliázás idejére a sport mellőzését javasolja, vagy alacsony intenzitású mozgás gyakorlását, ha nem tudunk megüli a fenekünkön. Ez azért áldásos, mert a fólia alatt az ember még sokkal jobban izzad, a bőr bepállik. Ez egy friss sebnek sehogy sem lehet jó, pláne nem egy tetoválásnak. Ha tényleg ott a sajtkukac, akkor legyen egy jóga vagy pilates vagy séta, de próbáljuk nem kiizzadni a Dunát, óvjuk a tetovált testrészt a súrlódástól, ütődéstől és alaposan öblítsük le miután kimozogtuk magunkat.

Ha végre lekerül a fólia (ez maga a megváltás, aki volt már tetoválva az tudja), továbbra is fontos a tisztítás és a krémezés. Így már sokkal kényelmesebben, nyugodtabban elmehetünk edzeni, de a tetoválók pamut ruhát javasolnak és természetesen alapos tisztítást edzés után.

Bár a józan paraszti ész szerintem diktálja, azért csak leírom, hogy egy frissen tetovált bőrfelület fel van sértve, tehát nem kezelhetjük úgy, mint a teljesen épet. Ha valaki olyan sportot űz, ahol a testrészt megütheti, lenyúzhatja, vagy azt bármi más durva fizikai behatás érheti, az várja ki a gyógyulást ha lehet. Aggódva edzeni nem jó, ha pedig felsértjük a tetoválást, mehetünk vissza javíttatni. 

Ha letelt a 3 hét és teljesen legyógyultunk, bátran öltsük fel újra a lycra edzősrucit és irány a terem (vagy bármi más, kinek mi).

Ha olyan helyen van, mutogassuk büszkén az új szerzeményt, hogy lássa mindenki, nem csak sport szempontjából vagyunk kemények! :)

 

És amíg gyógyuló tetoválással böködöd a fészbúkot, jusson eszedbe, már ott is jelen vagyunk. ;) 

 

- Andi

Szólj hozzá

edzés tetoválás bodymod testmódosítás andibobi