2015. már 03.

Test(rém)kép avagy "Jé, én így nézek ki?!"

írta: MazsiBobi//WheyHoLetsGo
Test(rém)kép avagy "Jé, én így nézek ki?!"

Ha még te is az XL-es ruhák között kezded a nézelődést, holott már rég S-es vagy, olvass tovább.

Amikor elhatározzuk, hogy változtatunk, első perctől kezdve a kitűzött cél lebeg a szemünk előtt. Hátunk mögé hajítjuk a régi képeket, és rohanunk edzeni, jól enni, jól lenni. A környezetemben rengeteget változtak a barátaim. Régi képeket nézni szerintem mindig vicces, főleg, ha jó irányba változott azóta az ember muhaha. Néha új képeket nézni még viccesebb, amikor egyik másikunk ekkor döbben rá, hogy mennyit változott, formásodott az emlékeiben lévő képhez viszonyítva. Ez adta az ötletet, hogy összegyűjtsek néhány egyszerű, de hasznos tippet, amivel elhessegethetjük a testképünkkel és céljainkkal kapcsolatos téveszméinket. Némi realitásérzék-tuninggal testi-lelki sérülések nélkül érhetsz el csodás eredményeket.

Mérlegmánia

El kell engedni a mérleget, új barátod a centi - az izmok sokkal nehezebbek. A súlyversenyt hagyd meg másoknak- elég, ha te tudod, hogy a pluszkilók izmot jelentenek. Ők pedig jó barátaink, mert sok-sok energiát esznek. Még pihenés közben is falják a kalóriákat. Ha valamiért mégis mérlegelned kell, akkor is maximum heti rendszerességgel tedd, ne többször!

weight-scale.jpg

Bűntudat

Egy biztos: ettől előbb meg kell szabadulni, mint a plusz kilóktól, mert sokkal több kárt csinál, mint a túlsúly. Viszont ha eredményt szeretnénk elérni, akkor kell valami fék, hogy ne legyünk magunkkal szemben túl megengedőek. Ez az a dolog, amit csak önuralommal lehet kordában tartani, de ha már van önuralmad nem bűntudatot érezni, akkor biztos, hogy elengedhetetlen volt az a hatodik elmajszolt muffin? ;) Áthidaló megoldás lehet a heti egy megengedett „csalókaja”. Ez elég ahhoz, hogy kiéld hedonista hajlamaidat, de számottevően nem befolyásolja a diétát.

Türelem tornaterem

El kell engedni a most azonnal attitűdöt! Ha most állsz neki a diétának vagy edzésnek, akkor tisztában kell lenned a következőkkel: mi a pontos célod, ehhez mit kell tenni, és átlagosan (!) mennyi idő kell ahhoz, hogy ezt elérd. Minden, ami gyors és látványos eredménnyel kecsegtet vagy baromi egészségtelen, vagy ugyanilyen gyorsan visszaszedhető ÉS egészségtelen. Bár most, hogy így leírtam, ez a kettő valószínűleg mindig együtt jár. Ha ezeknek a tudatában vagy, nem fog nyomasztani, hogy nem ott tartasz, ahol szeretnél, mert előre tudni fogod, hogy minek-mikor kell bekövetkeznie. Ha nem vagy expert a témában, akkor keress meg egy szakembert vagy böngéssz szaki blogokat.

>>Egy korábbi szösszenet türelem és sport viszonyáról<<

Ne erőltesd!

Ha valamiért mégsem haladsz olyan ütemben, mint tervezted, ne erőltesd! Ha tudod, hogy te mindent megtettél a cél érdekében, akkor biztosan valami oka van, hogy nem a magadtól elvárt ütemben fejlődsz. Ha konzultáltál szakemberrel, akkor ő segíthet kideríteni, mi állhat a háttérben. Az is lehet, hogy egyszerűen más a tested tempója, légy vele megértő és türelmes. Így megúszhatod a sérüléseket, elhúzódó betegségeket. (Hidd el, tapasztalatból mondom, én nem így csináltam...) Amikor riadót fúj a szervezeted, hallgass rá. Senki nem fog megszólni, ha csak júliusra lesz brazil hátsód.

Képtelenség

Az a legjobb, ha csinálsz egy Előtte képet, amikor nekiállsz egy diétának vagy célirányosabb edzéssorozatnak. A legtöbben nem így vágunk bele, csak "rácsúszunk" a rendszeres mozgásra, a tudatosabb evésre, és egyszer csak a lehulló nadrágok és a régen látott ismerősök ámuldozásaiból (vagy el is mennek mellettünk o.O) jövünk rá, hogy valami nagyon megváltozott. Ilyenkor kell előkeresni régi képeket és csinálni mellé újat, a mostani formánkról. Mivel a testünk a sajátunk, megszokjuk, és hajlamosak vagyunk hajtani magunkat a végtelenségig. Nagyon sokszor az agyban tárolt testképünk nem alakul azonos ütemben testünkkel együtt. Velem egyébként fordítva is előfordult már. Ha felszedek pár kilót, mindjárt nekimegyek minden asztalsaroknak, leverek dolgokat, mert nem zárkózik fel a testképem az alakomhoz. (Vagy szimplán koordinálatlan vagyok.) A visszaellenőrzés a lelki egészségünk és hát az örömünk miatt fontos leginkább. Szerencsére nem mindenkinél alakul ki testkép- és evészavar, de azért jó időről-időre szembesíteni magunkat az elért eredménnyel, hogy vásárláskor reflexből ne a malaclopó ruhákhoz nyúljunk. Egy szó, mint száz, a buksisimi mindenkinek jár!

Keressetek és kövessetek minket a Facebookon is!

Szólj hozzá

edzés testkép egészség változás gondolatok motiváció diéta tippek mozgás mazsibobi