2015. ápr 11.

A magyar konyha egészségesen?! Ne viccelj már!

írta: AnitaBobi//WheyHoLetsGo
A magyar konyha egészségesen?! Ne viccelj már!

Gulyás

Valamiért az van a fejekben, hogy a magyaros ételek egyáltalán nem egészségesek, sőt! Túl fűszeres, túl csípős, túl zsíros. Az első kettővel egyáltalán nincs baj, az utóbbin pedig lehet segíteni. :) Úgyhogy nem feltétlen kell lemondanunk a hazai ízvilágról, ha diétázunk épp. Elsőként jöjjön egy klasszikus, a gulyás.

foodcream.jpg

A sovány marhahús ugyanolyan hasznos egy diétában, mint a csirke vagy a halak, a fehérjetartalma 20%, és kiválóan be lehet vetni, ha már unjuk a csirkét, vagy egy kis extrára vágyunk. Én most gulyásra vágytam, és tulajdonképpen ha nem locsoljuk tele főzés közben felesleges zsírral, akkor egy teljesen korrekt ételt kapunk.

Hozzávalók:

  • 250 g sovány marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 kis üveg paradicsompüré fele (40 g) (vagy 2 rendes paradicsom héj nélkül, de most még nincs íze a paradicsomnak :()
  • babérlevél
  • só - bors - édes pirospaprika - kömény - erős pista ízlés szerint
  • 120 g répa
  • 25 g petrezselyemgyökér
  • kókuszzsír

A galuskához:

  • 1 tojás
  • 30 g zabpehelyliszt
  • friss petrezselyemzöld apróra vágva

A hagymákat apróra vágjuk, egy gondolatnyi kókuszzsírral kikent edényben feltesszük pirulni. A húst  és a paprikát felkockázzuk, rádobjuk a hagymára és tovább pirítjuk. Nálam úgy kezdődik a gulyás, hogy lassú tűzön lényegében egy marhapörköltet főzök. Ehhez még hozzáadom a paradicsompürét (vagy a felkockázott paradicsomot), a fűszereket, kicsi vízzel felöntöm és sorsára hagyom kis lángon egy pár órára. Közben felkarikázom a répát és a petrezselyemgyökeret, vadászok friss petrezselyemlevelet az erkélyről (túlélte a telet ügyesen szerencsére :)).

Amikor a hús már puha, mehet bele a babérlevél, a zöldségek (igen, a krumplit valóban kihagytam, szándékosan), felöntöm annyi vízzel, amilyen sűrű levest szeretnék. Érdemes megkóstolni, kell-e még bele bármilyen fűszer. Amíg a zöldségekkel készre fő a leves, bekeverem a galuskát, és kifőzöm külön. Én a klasszikus, kanál hegyével szaggatott galuskát szoktam csinálni, ahogy a nagymamám csinálja. Nem a legegyenletesebb, de szerintem olyan szép, rusztikus! :)

Gyakorlatilag meg is vagyunk, lehet tálalni. Ez 2 adagnyi leves, természetesen lehet többszörözni igény szerint.

0_img_2213-_2.jpg

 

És akkor lássuk az értékeket 1 adagra: 329 kalória, 24 g szénhidrát / 34 g fehérje / 10 g zsír.

Szerintem nem rossz. :) Jó étvágyat!

Whey ho facebookunk is van! 

 

 

Szólj hozzá

recept marha gulyás