2014. nov 05.

Egy kis kelet

írta: JuliBobi//WheyHoLetsGo
Egy kis kelet

Shawarma és hummusz

Nagyon szeretem a nemzetközi konyhát. Vezet ugyan nálam az olasz és a mexikói, de szívesen kísérletezek más konyhák ízvilágával is. A shawarma a gyros, vagy kebab arab megfelelője. Izgalmas fűszerezéssel, így a - sokszor már unalmas - csirkemellet is könnyen izgalmassá tehetjük vele.

Nagyon jól passzol hozzá a hummusz és egy finom saláta, nem diétázóknak/ebédre pita vagy egyéb arab lepénykenyér. A csicseriborsó igen egészséges: 20%-a fehérje, és ugyan 40%-a szénhidrát, de tartalmaz B1- és B6-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat és cinket. Az eredeti verzió elég sok olajat tartalmaz, én ezt teljes egészében le szoktam váltani zsírszegény joghurtra.

shawarma.jpg

Először elkészítünk egy fűszerkeveréket, amivel majd a húst fűszerezzük.

- 1 tk. egész római (nem a sima) kömény (ha nincs mozsarunk, őrölt)

- 1 tk. egész koriandermag

- 1 tk. fokhagymapor

- 1 tk. paprika vagy ha van, füstölt paprika

- 1 tk. kurkuma

- fél tk. őrölt szegfűszeg

- fél tk. cayenne bors

- fél tk. fahéj

A római köményt és a koriandert pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd mozsárban őröljük porrá. Ha nincs mozsarunk, akkor vegyünk eleve őröltet, de tudni kell, hogy közel sem olyan intenzív, mintha ezt a műveletet magunk végezzük el.

A fűszereket összekeverjük (vagy elfelejtjük az eddigieket és veszünk kész shawarma keveréket az Ázsia Bt.-ben, cöcöcö), hozzáadunk 1-2 ek. 0%-os joghurtot, majd ráöntjük a felkockázott csirkemellre, és hagyjuk pácolódni, amíg elkészítjük a hummuszt. Sózni, borsozni sütéskor fogjuk. Ha 400 g húst használunk, akkor abból kijön négy kis adag étel, vagy két kiadósabb.

400 g üveges/konzerv csicseriborsót lecsepegtetünk, a levét megtartjuk. 20 g szezámmagot serpenyőben megpirítunk, majd mozsárban/kávédarálóban porrá őröljük. Mindkettőt robotgépbe tesszük (hiányában botmixer is megfelel), hozzáadunk 2 gerezd fokhagymát, egy ek. citrom kifacsart levét, sót, borsot, esetleg őrölt római köményt, illetve 100 g 0%-os joghurtot. Összedolgozzuk a robotgéppel és kész is vagyunk. Ha túl száraz lenne, akkor öntünk hozzá a csicseriborsó levéből keveset. 

Egy nagy, tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk, majd olaj nélkül, vagy kókuszzsírral vékonyan kikent serpenyőben a csirkemellet megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.

Végül összedobunk hozzá egy salátát felkockázott uborkából, paradicsomból, lilahagymából. Meglocsoljuk adagonként 5 g olívaolajjal, facsarunk rá kevés citromlevet, sózzuk, borsozzuk, valamit megszórjuk aprított petrezselyemmel és/vagy korianderrel. Ha flancolni akarunk, vagy kapunk éppen olcsó gránátalmát, abból is szórhatunk rá.

Ha négy adagra osztjuk, akkor egy adag (zöldségek és az arra öntött olaj nélkül): 272 kcal, 32 g fehérje, 25 g szénhidrát és 5 g zsír.

 

 

 

Szólj hozzá

recept vacsora csirkemell julibobi