Egy kis kelet
Shawarma és hummusz
Nagyon szeretem a nemzetközi konyhát. Vezet ugyan nálam az olasz és a mexikói, de szívesen kísérletezek más konyhák ízvilágával is. A shawarma a gyros, vagy kebab arab megfelelője. Izgalmas fűszerezéssel, így a - sokszor már unalmas - csirkemellet is könnyen izgalmassá tehetjük vele.
Nagyon jól passzol hozzá a hummusz és egy finom saláta, nem diétázóknak/ebédre pita vagy egyéb arab lepénykenyér. A csicseriborsó igen egészséges: 20%-a fehérje, és ugyan 40%-a szénhidrát, de tartalmaz B1- és B6-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat és cinket. Az eredeti verzió elég sok olajat tartalmaz, én ezt teljes egészében le szoktam váltani zsírszegény joghurtra.
Először elkészítünk egy fűszerkeveréket, amivel majd a húst fűszerezzük.
- 1 tk. egész római (nem a sima) kömény (ha nincs mozsarunk, őrölt)
- 1 tk. egész koriandermag
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 tk. paprika vagy ha van, füstölt paprika
- 1 tk. kurkuma
- fél tk. őrölt szegfűszeg
- fél tk. cayenne bors
- fél tk. fahéj
A római köményt és a koriandert pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd mozsárban őröljük porrá. Ha nincs mozsarunk, akkor vegyünk eleve őröltet, de tudni kell, hogy közel sem olyan intenzív, mintha ezt a műveletet magunk végezzük el.
A fűszereket összekeverjük (vagy elfelejtjük az eddigieket és veszünk kész shawarma keveréket az Ázsia Bt.-ben, cöcöcö), hozzáadunk 1-2 ek. 0%-os joghurtot, majd ráöntjük a felkockázott csirkemellre, és hagyjuk pácolódni, amíg elkészítjük a hummuszt. Sózni, borsozni sütéskor fogjuk. Ha 400 g húst használunk, akkor abból kijön négy kis adag étel, vagy két kiadósabb.
400 g üveges/konzerv csicseriborsót lecsepegtetünk, a levét megtartjuk. 20 g szezámmagot serpenyőben megpirítunk, majd mozsárban/kávédarálóban porrá őröljük. Mindkettőt robotgépbe tesszük (hiányában botmixer is megfelel), hozzáadunk 2 gerezd fokhagymát, egy ek. citrom kifacsart levét, sót, borsot, esetleg őrölt római köményt, illetve 100 g 0%-os joghurtot. Összedolgozzuk a robotgéppel és kész is vagyunk. Ha túl száraz lenne, akkor öntünk hozzá a csicseriborsó levéből keveset.
Egy nagy, tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk, majd olaj nélkül, vagy kókuszzsírral vékonyan kikent serpenyőben a csirkemellet megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.
Végül összedobunk hozzá egy salátát felkockázott uborkából, paradicsomból, lilahagymából. Meglocsoljuk adagonként 5 g olívaolajjal, facsarunk rá kevés citromlevet, sózzuk, borsozzuk, valamit megszórjuk aprított petrezselyemmel és/vagy korianderrel. Ha flancolni akarunk, vagy kapunk éppen olcsó gránátalmát, abból is szórhatunk rá.
Ha négy adagra osztjuk, akkor egy adag (zöldségek és az arra öntött olaj nélkül): 272 kcal, 32 g fehérje, 25 g szénhidrát és 5 g zsír.