2014. nov 11.

Viva Mexico!

írta: JuliBobi//WheyHoLetsGo
Viva Mexico!

Vagy valami olyasmi.

Írtam már korábban, hogy a kedvenc konyhám az olasz és a mexikói. Ez az étel leginkább az utóbbi jellegzetességeit viseli, bár nem hinném, hogy autentikus mexikói fogásról beszélhetünk. Inkább olyan, amire az európai azt mondja, hogy mexikói. A lényeg, hogy finom és egészséges.

A receptet a Good Food magazin novemberi számában találtam. Szeretem ezt a lapot, mert minden ételnek ki van számolva a kalória- és a makronutriens értékei (fehérje, szénhidrát, zsír). Persze, ha változtatunk a recepten, nem kerülhetjük el, hogy mindent újraszámoljunk. És miért ne változtatnánk rajta, amikor mindig lehet tökéletesíteni, a saját céljaink szerint alakítani egy fogást.

húsgolyó.jpg

Először elkészítjük a húsgolyókat. Ehhez összedolgozzuk az következőket:

- 500 g zsírszegény darált pulykahús (Aldi, Lidl állandó kínálatában szerepel)

- 50 g apró szemű zabpehely

- egy kisebb fej vöröshagyma felaprítva (kb. 80 g)

- só, bors, őrölt koriander, őrölt római kömény, oregano ízlés szerint, valamint egy kis csipet fahéj

Ebből kb. 20 darab (könnyebb elosztani ötfelé) golyót formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és kb. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép színe lesz.

Közben elkészítjük a szószt. Az alábbiakra lesz szükségünk:

- 2 darab kaliforniai paprika

- 1 fej vöröshagyma (kb. 100 g)

- 1 konzervdoboz vörösbab (nettó súlya általában 240 g)

- 1/3 csirkehúsleves-kocka

- 1 konzervdoboz hámozott paradicsom (400 g)

- chipotle szósz (füstölt jalapeno szósz), hiányában füstölt paprika és/vagy cayenne bors

Felszeleteljük a hagymát, felkockázzuk a paprikát, majd kevés zsiradékon (én vékonyan ki szoktam kenni kókuszzsírral a serpenyőt egy ecsettel) megfonnyasztjuk. Az 1/3 leveskockát feloldjuk 3 dl forró vízben, és felöntjük vele a zöldségeket. Hagyjuk kb. 5 percig főni, majd hozzáöntjük a lecsepegtetett vörösbabot és a paradicsomot. Ízesítjük ízlés szerint chipotle szósszal, kevés sóval (A levesben is van!), hagyjuk egy-két percig összefőni, majd beleforgatjuk a húsgolyókat. Néhány percig még főzzük, hogy összeálljanak az ízek, és kész is.

Ebédre, vagy csak ha több szénhidrátra van szükségünk, rizzsel fogyaszthatjuk.

Ha ebben a formában esszük, és öt adagra osztjuk, akkor egy adag: 280 kcal, 21 g szénhidrát, 28 g fehérje és 8 g zsír.

Így sem mondanám rossznak, de sokkal izgalmasabb ételt kapunk, ha rákockázunk adagonként egy fél avokádót, facsarunk rá limelevet és megszórjuk korianderzölddel. Akinek belefér, mehet rá némi tejföl, esetleg joghurt.

Az avokádó nagyon egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Zsírtartalmának kb. 70%-a egyszeresen telítetlen, ami segít a koleszterinszintet egyensúlyban tartani, illetve számos más pozitív hatás is tulajdonítható neki. Ebből a szuperegészséges zsírból viszont igen sokat tartalmaz, így mindenképp számoljuk bele a napi étkezésbe.

100 g avokádó kb. 160 kcal, 8 g szénhidrát, 2 g fehérje és 15 g zsír!

Jó étvágyat!

 

 

     

Szólj hozzá

recept pulyka darálthús mexikói avokádó julibobi